Fontgrootte: +
3 minuten leestijd (658 woorden)

Wat is Salsa?

Wat is Salsa

Salsa is een spicy saus. Salsa is de term die Cubaanse muzikanten gebruiken voor dat gedeelte in de muziek dat net wat meer jus, heeft, waar het tot een hoogtepunt komt. De naam Salsa wordt ook gebruikt als parapulu, verzamelnaam voor verschillende Latijns Amerikaanse dansen waaronder o.a. de Salsa zelf, Montuno, Bachata, Merengue, Chacha vallen.

Daarnaast is Salsa ook een specifieke muzieksoort en dans?Waar komt de Salsa vandaan?

Daar waar de saus een mix is, geldt dat ook voor de dans en de muziek. Plat gezien zou je kunnen zeggen dat de Roots van de Salsa liggen op de plekken waar de Spanjaarden hun kolonies hadden. Met Cuba als een van de belangrijke plekken.

Na de tweede wereldoorlog trokken veel mensen vanuit Latijns-Amerika naar de VS. Denk hierbij aan Cubanen, Puertoricanen, Colombianen, Venezolanen en Colombianen. Deze mix geconcentreerd in New York zorgde voor een heerlijke smeltkroes op muzikaal gebied. Zowel in muziek als de dans. Elke muzieksoort had zo zijn eigen naam.

In de 60er jaren is men het genre Salsa gaan noemen. Was het de Venezolaanse DJ Phidias Danilo Escalano, die zijn radio programma "la Hora de la Salsa, el Sabor y el Bembé" noemde? Of waren het de artiesten"Fania Allstar", die in de jaren 60 muziek uitbrachten en dit Salsa gingen noemen?Of ging het toch nog net anders? Wat het ook was. De naam Salsa is gebleven en denkt perfect de lading van deze Spicy dans op heerlijke vrolijke pittige muziek


Welke stijlen Salsa zijn er?

Antiliaanse Stijl / a- tiempo

Ondanks dat je hem in Nederland nauwelijks ziet, is dit wel een stijl die je overal op de wereld tegenkomt. Vooral op de plekken waar men ook thuis en met de familiedanst. Geen fancy figuren, maar op de muziek samen in de basis een zijwaartste pas maken met de rust op de 2 en de 4. Lina Domacassé was met haar dansschool Amanné degene die in Nijmegen deze stijl aan velen doceerde en zo haar Antilliaanse roots doorgaf. Daar begon ook ooit mijn dansavontuur

LA Salsa

Als men het in Nederland heeft over Salsa, dan heeft men het meestal over LA Salsa. LA staat voor Los Angeles. De toevoeging die men aan de Salsa heeft gegeven om de stijl te duiden. Op deze stijl dans je op een lijn, waarbij de leider telkens ruimte maakt voor de dame om haar al draaiend en mooi bewegend van de ene naar de andere kant te laten bewegen. De rust is op de 4 en 8 en de basis is naar voor en achter. De leider start op 1 met links naar voren en de dame met rechts naar achteren. Deze krachtige stijl heeft dankzij de broertjes Vazguez in de jaren 80 enorme bekendheid gekregen over de gehele wereld.

Mambo on 2

Op wat meer Jazzy muziek danst je ook op 123 en 567 en beweeg je ook naar voren en achteren. Echter is de break (uit het midden stappen) niet op de 1 zoals bij de LA stijl, maar op de 2. Deze dans kenmerkt zich door meer los voetenwerk tegenover je partner en door de andere flow. Eddie Torres uit New York wordt gezien als de grondlegger van deze stijl.

Cubaanse Salsa

Deze stijl kenmerkt zich door de meer ronde bewegingen, waarbij je meer om elkaar heen draait. De rust is net zoals bij de LA op de 4 en 8. Om de Son (voorloper van de Cubaanse Salsa) te oefenen werd deze in een cirkel geoefend. En zo ook de Cubaanse Salsa. Zo wordt er nu op vele plekken nog steeds met veel plezier Rueda gedanst

Wat leer je bij Yasalsa?

Bij Yasalsa leer de Salsa LA stijl. Deze stijl wordt in Nederland nog steeds het meeste gedanst. Nadat we de basis beheersen maken we tijdens het zomerprogramma en op hoger niveau uitstapjes naar de verschillende andere dansstijlen, zodat je altijd en overal met iedereen kan dansen.
×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Waarom dans je niet fijn met iemand?

Related Posts

 

Deel je ervaring & lees die van anderen

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
donderdag, 28 september 2023

Captcha afbeelding